Στο Μαξίμου οι τραπεζίτες για το νέο νόμο Κατσέλη

Κόκκινα Δάνεια, Τράπεζες

Κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών με  θέμα την αλλαγή του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν έχουν σπάει όλα τα… κοντέρ.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το σύνολο των δανείων ανέρχεται στο 44,9%, διατηρώντας την πρώτη θέση στην ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό. Ακολουθεί η Κύπρος με 28,1% του συνόλου των δανείων να είναι μη εξυπηρετούμενα, καταγράφοντας μείωση κατά 16% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017 (33,4% επί του συνόλου των δανείων).

Αμέσως μετά είναι η Πορτογαλία (11,7%), η Ιταλία (10%), η Ιρλανδία (8,5%) και η Σλοβενία (7,4%) σε σχέση με 15,5%, 12,2%, 11,6% και 11,4%, αντίστοιχα, το 2017.

Ο νόμος Κατσέλη

Στη συνάντηση αναμένεται θα συζητηθούν οι κυβερνητικές προτάσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας 150.000 – 250.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα δώσει μικρή παράταση της ισχύος του μέχρι να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα τον αντικαταστήσει.

Η κυβέρνηση εξετάζει και την εφαρμογή του κυπριακού μοντέλου, που προβλέπει «κούρεμα» των δανείων με βάση τις τρέχουσες αξίες των κατοικιών και ρύθμιση των δανείων με επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο.

Για περισσότερα άρθρα παρακαλούμε ακολουθήστε το σύνδεσμο του IN.GR εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.